Ryskan hör till de slaviska språken och är också det största av de alla. Det utmärker sig bland annat på grund av att det skrivs med ett eget alfabet – det kyrilliska alfabetet. Från början fanns det inte många lånord i ryskan, men idag har det tagit in allt fler inom exempelvis politik, teknik och vetenskap. Ordförrådet har främst tagit inslag från tyskan, engelskan, franskan, latinet och grekiskan. Ryskan är ett officiellt språk inom FN och således ett av de sex språk som används där.

 

Språkstam och historia

Ryskan kommer från den östslaviska språkstammen. Det började talas redan innan 900-talet men det var först då som de första ryska skrifterna har skådats. Dess närmaste släktingar är vitryskan, bulgariskan och ukrainskan. Med tiden när Ryssland började förlora makt över andra stater så har deras respektive språk förändrats.

Var talas det ryska?

Ryskan talas först och främst i Ryssland och Sibirien, i de baltiska staterna som Estland, Lettland och Litauen samt i Ukraina och Vitryssland där dock vitryskan är modersmålet. Det är också ett viktigt språk i Moldavien, Uzbekistan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Kazakstan. Även i Georgien talas det lite ryska och i de europeiska öststaterna kan man ana det ibland. I Israel är ryskan ett känt språk på grund av att många ryska judar emigrerade under världskrigen. Deras ättlingar har sedan bevarat språket.

Utmärkande för ryskan

Utöver att ha ett eget alfabet så är stavelsestrukturen ett ganska klurigt kapitel. Fonetiken kan även den, karakteriseras som tuff ibland då upp till 4 konsonanter kan komma efter varandra på raken. Språket har flera dialekter men standardryskan är den som talas i Moskva.



Armenien Armeniska 98%, Yezidi, Ryska
Azerbajdzjan Azerbajdzjanska Turkiska 89%, Ryska 3%, Armeniska 2%, Övriga 6% (1995 est.)
Georgien Georgian 71% (officiellt), Ryska 9%, Armeniska 7%, Aserbajdsjön 6%, Övriga 7% (Abkhaz är det officiella språket i Abchazien)
Kazakstan Kazak (Qazaq, statsspråk) 64%; Ryska (tjänsteman, som används i vardaglig verksamhet) 95% (2001 est.)
Lettland Lettiska 58% (officiellt), Ryska 38%, Litauiska, andra (2000)
Litauen Litauiska 82% (officiellt), Ryska 8%, Polska 6% (2001)
Moldavien Moldovanska (officiellt, nästan samma som rumänska), Ryska, gagauz (en turkiska dialekt)
Ryssland Ryska, andra
Tadzjikistan Tadzjik (officiellt), Ryska används ofta i regeringen och näringslivet
Turkmenistan Turkmen 72%; Ryska 12%; Uzbekistan 9%, övriga 7%
Ukraina Ukrainska 67%, ryska 24%, Rumänska, Polska, Ungerska
Vitryssland Belorussiska (vit ryska), Ryska, andra